Tips för grillning

Förberedelser inför grillningen

Pensla grillgallret Du kan förhindra att maten fastnar i gallret genom att pensla lite olja på det innan du lägger på maten. Enklast är att ha lite olja i en skål och använda vanligt hushållspapper, som du doppar i oljan, och ”pensla” ut över grillgallret.

Skär ej i köttet Ett av de vanligaste felen man kan göra är att skära i köttet för att se om det är klart. Om du skär i en köttbit kommer mycket av köttsaften att rinna ut och köttbiten blir betydligt torrare. Se till att skära jämna skivor så att de blir klara samtidigt. På så sätt behöver du bara skära i köttet en gång om du nu inte är säker på om köttet är klart.

Om att tina kött Om grillköttet eller kycklingen varit fryst är det viktigt att det tinas ordentligt. En dåligt tinad kyckling kan vid grillningen bli färdiggrillad på utsidan och halvrå på insidan. Då finns det risk att eventuella sjukdomsalstrande bakterier har överlevt och kan ställa till problem.

Hantering av råvaror 
Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, som du använt till det råa. Tänk också på att noga diska skärbräda och kniv som du använt till kyckling eller kött innan du använder dem till att skära sallad eller andra grönsaker som inte ska upphettas.

Grilltången Grilltången är grillverktygen nummer ett. Alla som grillar har en och om du ser en reklambild med nån som grillar, så nog håller han/hon i en grilltång. Använd grilltången för att flytta på t.ex. köttbitar, inte en gaffel som sticker hål på köttet så köttsaften rinner ut.Grillborsten: Ett rent galler är ett måste för lyckat grillresultat, och en bra grillborste är därför en självklarhet. En vanlig stålborste går bra.

Marinering Marinering före grillning förhöjer ofta smaken. Men kvar i den använda marinaden kan det finnas bakterier från köttet. Det färdiggrillade köttet ska därför inte penslas med den använda marinaden och använd den heller inte till att göra sås på. Om du vill använda marinad i såsen kan du istället ta undan lite av den nygjorda marinaden innan du lägger i köttet.